• Tips för ett tak som mår bra

  Taket ska kunna hålla i många år och i Sverige ställer vi höga krav på våra tak. Det ska ju hålla genom snö och tö. Det kan ju snöa långt

 • Vad är torv? Det visste du inte om torv och torvtak!

  Vad är torv och varför finns det fortsatt ett intresse av torvtak? Torv som ibland också kallas för gräs är i grund och botten en sammansättning av växtdelar som finns

 • Kan du klara din taktvätt och takrengöring själv?

  Taket börjar se lite fläckigt ut. Det beror antagligen på att det växer mossa däruppe. Många väljer att med jämna mellanrum få taktvätt av proffs som har all utrustning som

 • Visste du detta om takpannor?

  Det är mycket vanligt med takpannor på svenska hus. De finns i olika färger och kräver regelbunden taktvätt för att förbli fräscha. Det finns en hel del att säga om

 • Är ditt tak tätt?

  Om du får ställa ut hinkar på golvet när det regnar är taket inte tätt. Fast det är inte alltid så uppenbart att taket behöver tätas. För att ta reda

 • Hur länge bör ett tak hålla?

  Är det dags att byta tak och är det verkligen rimligt att det krävs nytt tak efter 5 år? Det är inte så dumt att vara medveten om hur länge

 • Är papptak ett bra val för dig?

  Papptak är populära och de kan faktiskt erbjuda mycket mer kvalitet än vad namnet föreslår. Du vill ha ett tak som håller tätt och då det kanske inte fungerar med

 • Tänk på rengöringen redan då du lägger taket!

  Ett rent tak är ett tak som mår bra och håller längre. Det här vet de flesta men ändå så tycks det där med rengöringen inte alls vara med i

torvtak

Vad är torv? Det visste du inte om torv och torvtak!

Vad är torv och varför finns det fortsatt ett intresse av torvtak? Torv som ibland också kallas för gräs är i grund och botten en sammansättning av växtdelar som finns i mossar och kärr. Torven kan användas för landskapsarkitektur såväl som för takläggning och andra former av konstruktioner. Det går till exempel att isolera väggar med detta material på ett effektivt och miljövänligt vis.

Med ett torvtak är du så långt du kan komma från glaserade takpannor! Det blir inte alls takrengöring och underhåll som du är van vid men torvtaket kan ses som både hållbart och innovativt. Ett tak från förr som kan bli aktuellt i framtiden.

Vad är ett torvtak?

Ett torvtak har ett lager torv såväl som jord och material som sand, grus och bark. Det är ett billigt tak som dessutom är bra för miljön. Det finns förstås lite olika varianter men grunden är densamma.

Ett tak med torv jord kan skapas genom att man:

 1. Börjar med att vattentätt lager
 2. Lägger ett lager grus
 3. Täcker gruslagret med jord
 4. Toppar jorden med en torvblandning som består av mossa, gräs och andra växter som klöver.
 5. Täcker torven med ett membran som är vattentätt så att taket inte skadas av snö och vatten.
torvtak på äng
Torvtaket kan ha något av ett romantiskt skimmer

Vi ska se närmre på vad torr torv, våt torv och torvtak är i denna artikel. Häng med!

Varför ska du ha ett tak med torv?

Det finns en hel del fördelar med att använda torv för taket. Den första har vi nämnt och det är att torvtaket är billigt. Mycket billigare än att lägga takpannor. Om du har en tajt budget och vill ha ett fint tak kan detta bli den bästa lösningen för dig.

Andra fördelar är:

 • Hållbarhet – Torvtak är extremt hållbara och kan hålla i många år med minimalt underhåll. Det finns kritik mot torvutvinning men detta material anses ändå vara lovande när vi ser framåt mot miljövänliga lösningar.
 • Estetik – Torven kan ge varje byggnad ett attraktivt och unikt utseende.
miljövänligt torvtak
Framtidens miljövänliga torvtak med solpaneler!

2 olika typer av torvtak:

 1. Den torra torven

Torra torvtak liknar våta torvtak, men istället för ett vattentätt membran är de täckta med ett lager av grus och bark. Detta hjälper till att hålla torven torr och hjälper även till att minska värmeförlusten från insidan av huset.

 1. Den blöta torven

Våta torvtak är den vanligaste typen av torvtak. Denna typ av tak är gjord av ett lager av torv, jord och andra material som grus, bark och sand. Detta täcks sedan med ett vattentätt membran för att skydda taket från vattenskador. Så att torven är blöt inuti torvtaket är inget problem så länge som den skyddas på rätt sätt.

Så underhåller du ett torvtak

Att underhålla ett torvtak är relativt enkelt, men det finns några saker att tänka på:

 1. Du måste vattna torven – Vissa former av torvtak kräver bevattning så att det inte blir torrt och faller isär. Det här beror på konstruktion och om det rör sig om torr torv eller blöt torv. Ett exempel på torvtak som måste vattnas flitigt från start är Nittedals.
 2. Ta bort skräp och ogräs – Ta bort skräp som löv eller pinnar som kan finnas på taket för att hålla det i gott skick. Ogräs kan växa med rötter som tar sig ner och skadar taket.
 3. Gödsla – Gödsla torvtaket en gång om året för att hålla det friskt och växande.
 4. Reparation – Reparera eventuella skador på taket så snart som möjligt för att förhindra ytterligare skador.
torvtak med träd
Här har det vuxit träd i torvtaket!

Unika fakta om torv och torvtak:

 1. Torv kan vara gjord av rötter från gräs, såsom råg och klöver.
 2. Torvtak kan hålla i flera år när det underhålls på rätt sätt. Du kan få ut upp till 50 år av taket.
 3. Torv är ett hållbart material som är lätt att installera och kräver minimalt med underhåll.
 4. Gräs kan hjälpa till att isolera en byggnad och minska energikostnaderna och gräset växer ju på torvtaket.
 5. Gräs-looken är estetiskt tilltalande och kan bidra till en fastighets övergripande design och utseende.
 6. Torvtaket är brandbeständigt och kan därmed hjälpa till att skydda en byggnad från brandskador.
 7. Torven är ett naturmaterial som kan bidra till att öka värdet på en fastighet. Detta särskilt då hållbarhet är en parameter.
 8. Gräs kan hjälpa till att förhindra jorderosion och minska dagvattenavrinning.
 9. Torv finns i en mängd olika färger, texturer och kvaliteter.
 10. Torvmaterial används ofta på idrottsplatser, lekplatser och golfbanor.
 11. Torv kan hjälpa till att förbättra luftkvaliteten genom att fånga in föroreningar och ta bort dammpartiklar från luften.
 12. Torv används ofta i takapplikationer för att ge isolering, brandmotstånd och energibesparingar.
 13. Torvtak kan hjälpa till att minska buller genom att absorbera ljudvågor.
 14. Gräs-material är insektsresistenta och kan bidra till att minska mängden bekämpningsmedel och herbicider som behövs för underhåll av taket.
norska torvtak
Här kan du se gamla norska hus med torv på taket!

5 frågor och svar om torv och torvtak

 1. Vad kostar ett torvtak?

Det beror på var du köper det. 1000 kronor per kvadratmeter är inte ovanligt. Men om du har en äng eller gräsmatta så kan du ju gräva upp ditt tak varpå det i stort sett blir gratis.

 1. Vad används torv till?

Torv används oftast i landskapsarkitektur och gräsmattor men också i takläggning och andra konstruktioner som lekplatser.

 1. Vilka är fördelarna med att använda torv?

Torv är ett hållbart material som är lätt att installera. Det kräver minimalt underhåll och kan som isolering för en byggnad. Det är också estetiskt tilltalande, motståndskraftigt mot brand och kan hjälpa till att minska energikostnaderna.

 1. Är torvtak säkra?

Ja, torvtak är säkra när de installeras på rätt sätt. De ger utmärkt isolering, brandmotstånd och kan hjälpa till att minska energikostnaderna.

 1. Hur länge håller torvtaket?

Torv kan hålla i flera år när den underhålls på rätt sätt. Du kan räkna med 40-50 år för ditt torvtak!

Här kan du se hur ett torvtak läggs:

Summering

Ett torvtak är ett innovativt och hållbart sätt att täcka en byggnad. Det är ett kostnadseffektivt och hållbart alternativ som blir allt mer populärt på grund av dess miljöfördelar. Det finns två huvudtyper av torvtak, våt torv och torr torv. Båda kräver minimalt underhåll. Om du letar efter ett kostnadseffektivt och miljövänligt tak-alternativ kan ett torvtak vara det perfekta valet för dig!

vad är torv