• Visste du detta om takpannor?

  Det är mycket vanligt med takpannor på svenska hus. De finns i olika färger och kräver regelbunden taktvätt för att förbli fräscha. Det finns en hel del att säga om

 • Kan du klara din taktvätt och takrengöring själv?

  Taket börjar se lite fläckigt ut. Det beror antagligen på att det växer mossa däruppe. Många väljer att med jämna mellanrum få taktvätt av proffs som har all utrustning som

 • Är ditt tak tätt?

  Om du får ställa ut hinkar på golvet när det regnar är taket inte tätt. Fast det är inte alltid så uppenbart att taket behöver tätas. För att ta reda

 • Vad är torv? Det visste du inte om torv och torvtak!

  Vad är torv och varför finns det fortsatt ett intresse av torvtak? Torv som ibland också kallas för gräs är i grund och botten en sammansättning av växtdelar som finns

 • Är papptak ett bra val för dig?

  Papptak är populära och de kan faktiskt erbjuda mycket mer kvalitet än vad namnet föreslår. Du vill ha ett tak som håller tätt och då det kanske inte fungerar med

 • Tips för ett tak som mår bra

  Taket ska kunna hålla i många år och i Sverige ställer vi höga krav på våra tak. Det ska ju hålla genom snö och tö. Det kan ju snöa långt

 • Hur länge bör ett tak hålla?

  Är det dags att byta tak och är det verkligen rimligt att det krävs nytt tak efter 5 år? Det är inte så dumt att vara medveten om hur länge

 • Tänk på rengöringen redan då du lägger taket!

  Ett rent tak är ett tak som mår bra och håller längre. Det här vet de flesta men ändå så tycks det där med rengöringen inte alls vara med i

Tänk på rengöringen redan då du lägger taket!

Ett rent tak är ett tak som mår bra och håller längre. Det här vet de flesta men ändå så tycks det där med rengöringen inte alls vara med i bilden då en takfirma kontaktas. Redan då du är på jakt efter en bra takläggare i Stockholm bör du ponera framtiden. Tänker du redan i planeringsstadiet på underhåll kanske du väljer en alldeles särskild typ av tak.

Tak som är lätta att underhålla

Det som kan vara klokt att fråga när du kontaktar en takläggare för att renovera eller lägga nytt tak är vad som kommer att vara enkelt att underhålla. Klassiska takpannor är populära men kanske finns det anledning till att välja en modern variant av plåt.

Du kan ju få plåttak som ser ut som tegeltak och som är oerhört enkla att sköta om. I områden där mossa på tak är mycket vanligt och man måste kämpa med taktvätt och takrengöring titt som tätt kan rätt material på taket få stor betydelse.

Utöver material kommer formen också att spela roll. Att det ska se snyggt ut är självklart men var öppen för förslag som kan förlänga takets hållbarhet samtidigt som du minskar på behovet av underhåll. Duktiga takläggare vet precis vad som är lättast att ta hand om och kan väga detta mot dina behov av kvalitet och estetik.

Det finns former som kan vara särskilt bra för att snö ska glida av taket på ett enklare vis. Det är ju en form av underhåll som fungerar av sig självt om du bara har valt rätt tak!

Tips och råd om underhåll

En annan sak som är mycket bra att tänka på redan då du beställer in ett tak jobb av en takläggare är att det här är personer som kan allt om tak. Det kan mycket väl vara så att du inte alls vet om hur du skulle kunna sköta om ditt tak på bästa möjliga vis.

Nöj dig inte med att få professionell hjälp med att välja rätt typ av tak för ditt hus. Passa på att få tips och råd för framtiden. Det kan vara en så enkel sak som att takläggaren talar om för dig vilket medel du ska använda och hur ofta för att hålla ditt tak mossfritt.

Tänk på att olika typer av tegel har olika innehåll. Om du har rött tegel på taket med mycket järnoxid är det inte säkert att du ska hantera det på samma sätt som du gjort med gult tegel från Skåne. Det här kan din takläggare så be om rätt tips för ditt tak!

Renovering är viktigt för ett välmående tak

Något som är bra att komma ihåg är att en del taktyper måste underhållas med viss renovering då och då. Om det finns trasiga tegelpannor på taket är det inte tillräckligt att tvätta och hålla borta mossa. Trasiga delar på tak kan ju släppa in smuts på ett sätt som till sist kan skada innertaket och resten av huset.

Därmed kan vi se att det där med takrenovering och underhåll går hand i hand. Om du bara ska laga en viss del av taket och byta ut några pannor ska du tänka på hela taket. Passa på att prata med takläggaren om hur du i framtiden kan undvika liknande skador.

För nya tak är det förstås också väldigt viktigt att från start göra det som går att göra för att undvika onödiga renoveringar längre fram och då är rengöring på rätt sätt en nyckelfaktor.

Är ditt tak tätt?

Om du får ställa ut hinkar på golvet när det regnar är taket inte tätt. Fast det är inte alltid så uppenbart att taket behöver tätas.

Läs mer »