Smarta tips om tak

Är ditt tak tätt?

Om du får ställa ut hinkar på golvet när det regnar är taket inte tätt. Fast det är inte alltid så uppenbart att taket behöver tätas. För att ta reda på om ditt tak är tätt bör du börja med att hålla utkik efter tecken om att det inte är det.

Om du till exempel ser mörka fläckar kan det bero på att vatten läcker igenom på platsen där fläcken finns. Dessutom bör du kika närmre på träpartier som kan börja ruttna om det utsätts ofta för vatten. Ta dig upp på vinden och kika på taket med gott ljus.

Det luktar om det läcker

Om det läcker in vatten genom taket bör det ganska snart börja lukta. Vatten som samlas i innertaket leder till problem med mögel och annat som du kan nosa dig fram till. Luktar det lite konstigt i huset bör du alltså ta reda på om det beror på att taket inte är tätt.

Ta en titt på innertaket

Uppe på vinden bör du inspektera innertaket. Om du inte ser fläckar är det bra men tänk på att ett innertak ska ha en jämn och fin färg samt att det inte bör lukta konstigt. Ta också en titt på platser vid skorsten och i fönster som finns på övervåning och vind.

Där det blåser på mycket finns det också större risk för läckage eftersom snö och regn kan ta sig in. Om du tar hand om takrengöring regelbundet ser du förstås till att hängrännor är tomma från skräp för att hindra ansamlingar av vatten men det kan ändå vara bra att se över detta om det har gått ett tag sedan den sista taktvätten.